Goud

Door Ingrid

Goud

imker rietje Ingrid Fabian


Mijn leuke buurvrouw Rietje is imker. Zij leerde het van haar vader. Waardevolle kennisoverdracht. Maar niet alleen de kennis maakt haar tot imker. Het zit ‘m bovenal in de passie, kennelijk ook meegekomen met die paplepel. De kalme bevlogenheid, de bereidheid te leren van haar bijen, de liefde voor de volken die zij mag verzorgen. 

Ik smul ervan. En niet alleen daarvan. Nadat ze met zorg de dekseltjes van bijenwas verwijdert van de zorgvuldig opgebouwde honingraat, komt het tevoorschijn. Milde, zoete, zachtvloeibare, gouden honing. Ze glimlacht tevreden met samengeknepen trotse oogjes en nodigt ons uit; proef maar! Een vinger voorzichtig langs de raat…zalig!

Ook wij mogen helpen en leren. Rietje vertelt over het natuurlijke patroon van de honingraten. De gelijkzijdige zeshoek, de hexagon. De stabiele bouwsteen, de basis waaruit de gehele bijenkorf is opgebouwd.

We spreken over de intuïtieve samenwerking binnen het bijenvolk, het vrouwenbolwerk en de heldere taakverdeling. Over het inspelen op veranderende omstandigheden. Bevruchting, bestuiving, stuifmeel en pollen.

We oogsten het surplus aan honing. Zo, dat de bijen voldoende van hun ijverig aangelegde voorraad behouden voor eigen gebruik. Het is immers hun voedsel.

Dan, de plankjes met raten in de honingslinger. Draaien, slingeren. Langzaam loopt het gouden elixer langs de binnenkant naar beneden. Het kraantje open, waanzinnig! Traag, gestaag vloeit daar doorzichtig glanzend goud, zo puur, zo echt.

Om te janken zo mooi.

Hierin komt zoveel samen. Het is niet zo maar, dat ik samen met @fabianmeijer mijn ontwerpheld en nog lieftalliger lief, koos voor de natuurlijke, stabiele raatvorm in het beeldmerk van de BuitenBasis. Waar de bijen de basis spiegelen en er altijd weer verwondering mag zijn. Dat vind ik dan weer goud.

Wat een cadeau, dank je wel buurvrouw Rietje, dankjewel bijen.#honingbijen #bijeffect #bijleren #hexagon #hexagon #hexagoon @bijenstichting @thepollinators #samenwerken #passie #imker #bijenhouden #apicultura #imkerei #beekeeping #honing #beesofinstagram #dowhatyoulove #meesterarchitect #goud #spiegelsvandenatuur #outdoorlife #buitenleven #grafischontwerp #graphicdesign #beeldmerk #logo #buitenbasis


bijen op raat
rietje imker
Ingrid ontzegelen bijenraat
beeldmerk logo
plank bijenkast
honingslinger
honing goud
Meer blogs

Social

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.